Rabu, 23 Februari 2011

WHAT EVER..MORAL OF THE STORY..

Rupa-rupanya, kawan saya tersebut telah berjumpa dengan spesis manusia yang rasa dia sorang sahaja 'english education', dia rasa dia sorang sahaja yang ada Master, dia rasa dia sorang saja tahu segalanya..memang perasan bagus minah sorang ni. 

Kenapa perlu memandang rendah sesama manusia. Kita di sisi Allah SWT sama sahaja. Bila meninggal dunia kelak, AllahSWT nak semak amalan kita bukan diploma mahupun master yang kita pegang.

Kita kena selalu sedar, tanpa bantuan dan kerjasama orang dibawah, tak ke mana kita. Situasi ini saya jadikan contoh yer. 

Katakanlah anda seorang bos lulusan luar negara. Anda rasa anda sudah cukup hebat. Setakat berselisih bahu dengan bos yang lulusan universiti tempatan, ehm..apalah sangat kan.

Setakat admin belajar sampai sijil, hek eleh. Dia ada atau tak der sama sahaja. Setakat kerja macam dia tu, kacang jer. Iya ker kacang. Bayangkan kalau dalam pejabat anda tu, anda terpaksa jadi admin, jadi kerani akaun, jadi office boy, jadi cleaner, jadi pelukis plan dan jadi arkitek. Licinkah perjalanan kerja anda. Mana nak kira duit, mana nak siapkan minit mesyuarat, mana nak lukis pelan..eh dah macam dalca saya bayangkan!

So, please tolong ubah sikap 'rasa bagus' tidak bertempat anda tu. Bak kata pepatah, ikut rasmi padi, makin berisi makin tunduk. Bukan lalang.


1 ulasan:

Maryam Fatanah berkata...

first time dtg sini n folo