Selasa, 8 Februari 2011

SOMETIME THEY ARE TO MUCH..

Bagaimana masyarakat Malaysia hendak bersatu yer? Sesama bangsa sendiri pun ada yang tidak kena, inikan pula dengan bangsa lain. Tetapi adakah ini perkara mustahil?

Cerita bermula ketika waktu makan tengahari. Selalunya kami suka 'take away' nasi bungkus dari warung tepi jalan dan makan di office. Tahap kebersihan warung tepi jalan ni tip-top. Masakannya pun sedap-sedap. Waktu lunch time, kalau lewat setengah jam, alamat tinggal sayur sahaja. Pelbagai kaum, Melayu, Cina dan India, makan di warung ini.

Berdekatan warung ini, ada stor burger ++ kuih-muih. This brother jual burger, kuih-muih dan air. Setahu akulah, this brother dah lama berniaga di situ..em..hampir 12 tahun. Antara kami dengan this brother, memang boleh diajak 'sembang kosong'.

Selepas 'take away' nasi bungkus, tetiba tekak rasa nak cari 'pencuci mulut', goreng pisang. Dari jauh boleh nampak, sebuah MPV parking betul-betul dihadapan stor this brother.

'Aik, pakcik..kereta rosak ker?' ramah kami memulakan bicara sambil tangan tangkas mengambil beg plastik untuk isi goreng pisang. Gerai ni dah macam rumah kami sendiri.

'Tulah..abang dah cakap elok-elok dengan tuan kereta tadi, minta dia ubah kereta. Abang cakap, abang nak berniaga, cik dah halang orang nak membeli nanti..em tapi dia boleh buat tak dengar, buat tak tahu jer..' cerita this brother panjang lebar.

'La..apa punya orang ni? Tak ada akal langsung. Memang kurang ajar betul. Abang nak kami tores kereta dia ker? tanya kami penuh semangat tak puas hati.

'Em..tak perlah, memang orang ni penyakit PHD (Penyakit Hasad Dengki) tak boleh hilang. Baik sesama Melayu, lagi-lagilah yang berlainan kaum. Biarlah, kita jangan jadi macam mereka.'

Kami diam sahaja setelah mendengar keputusan yang telah dibuat oleh this brother. Walaupun rasa tidak puas hati tetap ada!


0 ulasan: