Rabu, 16 Mac 2011

SMS BERANTAI PUNYA CERITA

Artikel ini di tulis di blog En. Kereta Mayat (klik) (seramkan nama blog dia) tapi setiap artikelnya memang pedas lagi panas. Tak caya, percayalah. Katanya tentang sms berantai ni..

Dulu ada surat berantai, kena edar 20 keping, jika tak edar, korang akan mati masuk neraka, maka pak pandir sekalianpun mulalah fotostat dan edar lalu merasa diri masuk shurga. wah wah wah, meriahnya ibadat (sambil geleng kepala)

(Nota kepada mereka yang slow: surat berantai takde kuasa untuk beri manfaat dan mudarat kepada manusia, siapa yang percaya maka mereka telah syirik dengan Allah, dan orang syirik boleh masuk neraka.)

Baik, surat berantai dan lama dilupakan, tapi pada tahun 90 an dulu, muncul pula email berantai, ramai pulak yang forward sebab takut masuk neraka dan jika forward kepada 50 email akan dapat masuk shurga, apa punya bodoh bangang tahap siput sulaiman jahil akupun tak tahulah..,

Ok, email mungkin tak habis duit, tapi yang lebih bangang gila babijahil adalah bila muncul pulak SMS berantai dari puak puak bengong tak boleh di tegur perasan unik yang sanggup habiskan kredit untuk SMS kepada 10 kawan yang sama bengong perasan unik macam dia jika forward pada 100 orang lagi, dah jadi bengong sesat macam MLM.

Nampaknya, teknologi jer yang berubah, (surat, email, sms,) tapi kebodohan serta kejahilan manusia tak pernah berubah, sama macam mayat yang tak berubah walaupun keretamayat sentiasa berubah ke arah kebaikkan ehem, ehem....

Ini adalah kerana sikap malas belajar ugama bertanya, dan jika ada yang sudi tegur, terus korang emosi dan kutuk balik si penegur dengan cara serang peribadi, apa punya bengong jahil tak tahulah aku nak cakap..

Duit 10 sen, dari korang forwad SMS bodoh tu, lebih baik derma kat aku, boleh aku buat isi minyak keretamayat. woha!

Ps: Kepada mereka yang perasan tidak slow: Jika nak relpy SMS guna perkataan 'bodoh', pastikan si penerima bukan orang slow, dan sila guna common sense.


R E A D : Gelak gulung-guling setiap kali saya baca artikelnya.


0 ulasan: